Dissident

Mijn ongenoegen over het politieke geklooi in ons land fulmineerde ik hier vorige week al een paar keer. Zelf een partij oprichten om dit aan te klagen, was een optie, maar dan wel een optie die veel tijd, geld en uithoudingsvermogen zou vergen. En dat heb ik er nou ook niet voor over.

Een proteststem uitbrengen op een anti-partij is alleszins ook geen optie voor mij. Ik wil dat ons land weer geregeerd wordt door partijen die van alles willen en kunnen oplossen. Maar ik vrees dat er op vandaag géén partijen zijn (uit het bestuur van de voorbije 10 jaar af te leiden) die daar nog toe in staat zijn…

Ik ga dan ook niet stemmen op 13 juni. En aangezien ik in mijn verre en nabije omgeving ook steeds meer dezelfde verzuchtingen hoorde terugkomen, heb ik de mogelijkheid gecreëerd – voor zij die dit willen – om hun stem te laten horen. Ik ben bijzonder politiek geïnteresseerd, maar momenteel vooral politiek gedesillusionieerd. Ik stem niet dit jaar en dit liet ik ook weten op ikstemniet.be. Et pour les francophones: jenevotepas.be.

28 reacties op “Dissident

 1. Fuck. Submit gedaan voor mijn bericht af was. Zal me leren van op de gsm comments te schrijven.

  Vervolg:
  … op te zetten van achter je beeldscherm).
  Als je dan toch een proteststem wil geven, stem dan blanco. Maar dan moet je wel op een zondag in juni buiten komen.

 2. In die optiek: wat is het verschil eigenlijk tussen een blanco-stem en niet opdagen? Ze duiden allebei op ontevredenheid en de politici trekken zich van allebei niets aan?

 3. “dat ons land weer geregeerd wordt”

  De treinen rijden nog, het vuil hoopt zich niet op in de straten, ik krijg nog altijd mijn belastingformulieren om in te vullen, dus ik stel vast dat er nog altijd “geregeerd” wordt, ook al is het dan voor “lopende zaken”.

  Wat een paniekzaaierij toch, van Stijn Meuris en nu ook van Dominiek, omdat er eens een regering struikelt over een communautaire kwestie.

  De burger protesteert omdat de politici hem het woord geven, aan de burger vragen: en breng nu nog eens uw stem uit?

  Ik ben ook ontgoocheld in de politiek, maar eerder door wat ze wel doen als ze wel “regeren”, dan door het feit dat ze af en toe het initiatief aan de kiezer laten terwijl ze in de tussentijd op de “lopende zaken” passen.

  Ik lees in jouw protest ook geen enkel alternatief, geen enkele visie over hoe het nu wel zou moeten.

  Het signaal dat je probeert te geven, is voor politici dan ook totaal niet bruikbaar. Wat moeten ze in de toekomst beter of anders doen? Dat blijkt totaal niet uit jouw petitie.

 4. Het verschil ligt hem veronderstel ik in het feit dat je meer moeite doet om je ongenoegen te uiten, want om blanco te stemmen moet je gewoonlijk je deur uitkomen en een halfuurtje in de rij gaan staan…
  Niet dat het veel uitmaakt allicht…
  Ik twijfel nog tussen een volmacht geven aan mijn pa (stemmen doe ik sowieso niet zelf midden in de examens) of helemaal niet stemmen

 5. Helemaal akkoord met Luc! Erger nog: het zullen wellicht vooral de niet-stemmers of blanco-stemmers zijn die achteraf het meest opmerkingen zullen hebben op de uitslag of op wat daarmee door de politici/partijen gedaan wordt.

  @Elke: blanco stemmen worden geteld en verschijnen op verkiezingsdag op elk TV-scherm. Niet-stemmers worden niet geteld of getoond, enkel achteraf kan in de krant misschien eens een cijfer verschijnen naast de vermelding dat ze wellicht niet vervolgd zullen worden. Blanco is een duidelijker signaal. Een ludieke/sympathieke boodschap opschrijven voor de tellers, maakt het voor hen ook plezanter 😉

 6. Luc > Op vandaag is er volgens mij geen enkele politieke partij die inhoudelijk kan regeren, omdat de communautaire smet ondertussen zulke proporties heeft aangenomen dat die alles overheersend is.

  Mijn voorstel? Ik zie een Staten-Generaal wel zitten, een crisismanagement van niet-politici (economisten, historici, culturele sector, mensen uit het bedrijfsleven) die de boel willen oplossen, veel eerder dan zichzelf of de eigen partij in de schijnwerper werken.
  Als een bedrijf beroep doet op consultants of crisismanagement, is dat (1) omdat ze van de bestaande problemen af willen en (2) omdat ze groter en sterker willen worden dan ooit tevoren.

  In die optiek zou ik willen dat België ook iets meer als een bedrijf bestuurd zou worden. Met gezond verstand, met een brede helikoptervisie, door mensen die gebeten zijn het merk “België” succesvol te gaan herlanceren.

  Eens dit gebeurd is, kan er voor mijn part weer gestemd worden, kunnen politieke partijen weer inhoud en visie doorvoeren, kunnen wij hen daarop beoordelen. Maar nu kan dit, naar mijn aanvoelen, niet. Er komt een nieuwe regering, die krijgen binnen de 30 dagen de alarmbelprocedure op hun bord en het is weer terug naar af…

  Ik doe dit niet uit rebellie, maar wel uit heel diepe ontgoocheling.

 7. Ben eens benieuwd op wie u tijdens de verkiezingen in 2007 heeft gestemd… En er zijn meer partijen dan de huidige regeringspartijen. Met niet stemmen steunt u enkel de grootste partij die uit de verkiezingen komt!

 8. @Dominiek: Over het merk “België”: zelfs daarover bestaat in België geen consensus.

  Een uitspraak doen over de vlag, het koningshuis, de naam van het land, zaken waar in elk ander land een consensus over bestaat, dat is in België reeds een politieke stellingname. Vandaar dat de media het bijvoorbeeld steeds meer over “ons land” hebben in plaats van over België.

  De officiële vlag van het land of de officiële vlag van de deelstaat aan je huis hangen: beiden zijn in België anno 2010 een politiek statement waardoor men zich in de ogen van medeburgers al tot één of ander “kamp” bekent. Je bent dan “belgicist” of “flamingant” en niet meer neutraal. Zo ver is het inderdaad gekomen.

  Jouw pleidooi voor crisismanagement door niet-politici, noem het een “zakenkabinet”, dat is een pleidooi voor het tijdelijk afschaffen van de democratie.

  Ik heb intussen je andere blogpost gelezen waarin je wel uitlegt wat er volgens jou beter moet. Sta me toe te zeggen dat “meer communicatie, meer algemeen belang, meer informatisering” erg vaag is, de hamvragen en cruciale keuzes ontwijkt (moet de overheid meer of minder taken opnemen? wat doe je met de ambtenaren die overbodig worden door informatisering van overheidstaken?), en voorbijgaat aan de complexiteit en de verwevenheid van overheid en maatschappij.

 9. @Dominiek: een pleidooi om niet te gaan stemmen kan ik begrijpen, maar de reden erachter vind ik niet de juiste.
  Zelf overweeg ik het ook, maar dan wel omdat deze verkiezingen in mijn ogen ongrondwettelijk zijn. Ik weet wel dat het niet zwart-wit is en dat iedereen hierop een andere visie heeft. De kernvraag is eigenlijk: wat is belangrijker, het parlement of de grondwet? Het Grondwettelijk Hof, samen met het Europees Hof, zijn duidelijk van mening dat de verkiezingen ongrondwettelijk zijn vanwege BHV. Het nadien goedkeuren door het parlement wordt als ondemocratisch beschouwd door beide hoven. België is trouwens het enige Europese land waar het parlement de verkiezingen goedkeurt ipv een onafhankelijke instantie.
  Zoals ooit iemand zei: de grondwet is geen vodje papier!

 10. @Matthieu: Als je niet gaat stemmen omdat de verkiezingen ongrondwettig zijn, dan leg je je erbij neer dat het toekomstige parlement vol zit met parlementsleden die vinden dat die ongrondwettigheid van de verkiezingen eigenlijk niet zo belangrijk is.

  De parlementsleden die deze ongrondwettigheid wel belangrijk vinden, zullen minder stemmen krijgen als veel mensen die deze ongrondwettigheid belangrijk vinden, niet gaan stemmen.

  Dat is, als iedereen voor wie die ongrondwettigheid belangrijk is, zou redeneren zoals jij. Als je achter de categorische imperatief van Kant staat (wat geen verplichting is natuurlijk, maar volgens mij toch wel een goede ethische leiddraad), dan moet je handelen zoals je zou willen dat iedereen handelt die zich in jouw situatie bevindt.

  De grondwet is inderdaad geen vodje papier, maar met jouw handelwijze zorg je ervoor dat er straks in het parlement nog meer mensen zitten die vinden dat de grondwet wel een vodje papier is.

 11. @Luc: Helemaal correct en dat is ook de reden waarom ik schrijf dat ik het “overweeg”. Je zit hier duidelijk met een dilemma, want als je wel gaat stemmen, neem je deel aan ongrondwettelijke verkiezingen. Stem je niet, dan kun je je eigen visie niet laten vertegenwoordigen. Blanco stemmen is hierbij ook geen optie.

  Ik ben trouwens heel erg politiek geïnteresseerd en heb me al 2 keer vrijwillig als secretaris opgegeven: eenmaal stembureau & eenmaal telbureau. Democratie vind ik zeer belangrijk, en net daarom voelt het niet juist om deel te nemen aan ongrondwettelijke verkiezingen.

 12. Met permissie, maar: wat een vreemde reactie.

  Draai of keer het: het is verpletterend zwaar mee de schuld van de CD&V dat we in deze zooi zitten. Een klein kind wist jaren geleden dat de problemen nooit met die vunzig sloganeske vijf minuten politieke moed opgelost zouden kunnen worden.

  Een blinde zag dat CD&V-N-VA dingen aan het beloven waren die ze nooit zouden kunnen waarmaken.

  En nu een beetje aan de kant gaan staan, als een nukkig klein kind? Om een signaal te geven? Signaal dat ge te leeg zijt om uit uw zetel te komen er iets aan te doen?

  De oplossing van een Staten-Generaal: komáán zeg. En hoe zouden die technocraten moeten geselecteerd worden? En wie geeft ze een mandaat? En hoe zit het wettelik kader voor die zaken? En wat is *mijn* stem in dat geheel?

  Nee. Stem voor een partij of voor mensen die u het meest kunnen bekoren, en waarmee het volgens u moet lukken.

  En als dat niet naar uw goesting is: blijf niet aan de zijlijn staan en ga zélf de politiek in. In de partij die het meest uw voorkeur draagt of waarmee het volgens u zal lukken. Of als het u toch niet menens was: in zo’n eigengemaakt partijtje.

 13. @ Dominiek sorry hoor, maar wie een beetje de actua volgde in 2007 wist dat die 5min flauwe zever was … daarna komen zeggen dat politici het verpesten is te gemakkelijk, jij hebt ze verkozen!

  Lees eens de partij programma’s en kies voor de campagne al eens een partij (adv wat ze doen in het parlement).

  Mijn voorkeur gaat naar groen!
  – vld wil in de oppositie
  – cd&v = tjevestreken
  – n-va / vb wilen het einde van het land, ik niet
  – spa lekker brullen van de zijkant, maar zelf niets doen
  – groen! goed oppositie en hielpen mee aan belangrijke dossiers en tevens nog de enige partij met goede banden met onze zuider buren.
  – LDD, ect irrelevant

 14. Toch een kleine correctie op mijn eerste reactie. België is niet het enige land in Europa waar het parlement zichzelf verkozen verklaart. Ook Italië doet dit nog (en kijk maar hoe de politiek er daar uitziet). Ook Luxemburg volgt het Belgische systeem. In de voorbije geschiedenis hebben Hitler en Stalin dit ook nog gedaan.

  Vanaf 2 maart 2010 kan dit niet meer volgens een arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, wat dwingend is voor alle lidstaten (dus ook België). Volgens sommige juristen betekent dit dat elke burger elke wet van het ongrondwettelijk parlement kan aanvechten voor de rechtbank.

  Een heel interessante en uitgebreide uitleg is te vinden op http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/vijftien-vragen-over-bhv.aspx

 15. Sorry, maar als het parlement verkiezen uitschrijft moeten er verkiezingen komen, wat dan ook.

  Winston Churchill = “It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried”

 16. dag dominiek,

  Zelf ga ik wel stemmen. Waarom? Omdat de mensen waarvoor ik gestemd heb*, me nog nooit ontgoocheld hebben. Ze doen hun best en werken hard. Ze verdienen mijn stem opnieuw.

  * op 1 verkozene na.

 17. Zodadelijk, na de reclame: Dominiek fixt de democratie in Columbia en Argentinië.

  Sorry hoor: dit is platvloers populisme van het soort waar LDD groot mee is geworden.

 18. @Bert: Het parlement krijgt van jou dus een vrijgeleide om te doen en laten wat het wilt. Wetten hoeven hierbij niet nageleefd te worden, zelfs de grondwet niet?
  Dit is wel een heel gevaarlijk standpunt, wat je deelt met enkele dictators.

 19. @Matthieu

  Het parlement volgt de grondwet = bij een herzieningsverklaring moet het parlement ontbonden worden en verkiezingen worden georganiseerd.

  alleen is er het arrest van het Grondwettelijk Hof dat zegt dat er een oplossing moet komen voor BHV.

  Nu voor mij zijn die verkiezingen niet legaal voor de mensen uit bhv, dus als die niet willen gaan stemmen kan ik dat best begrijpen. Maar voor niet-stemmers uit de andere kieskringen heb ik geen begrip. De macht ligt bij het volk, wij beslissen wie er in het parlement mag zetelen en wie niet. Wie vind dat de politici er niets van bakken, moet maar op andere mensen stemmen.

 20. Pingback: Ik ga stemmen | Michel Vuijlsteke's weblog

 21. Als we nou even een wet invoeren (opleggen) waarbij politici meer dan politieke verantwoording moeten afleggen voor hun beleid. Ik denk bijvoorbeeld aan boetes voor wanbeleid (incl niet nakomen van kiesbeloftes). Vraag is dan wie die boetes kan opleggen, de politiek benoemde rechters? Kan er dus nooit komen.

  Ach, het draait allemaal om vertrouwen, en de politiek heeft er zijn best voor gedaan om dat vertrouwen compleet naar de zak te helpen. Gevolg is een reactie vanuit het volk van velerlei aard. Veel zal het niet opleveren, want we zijn veel te verwend, maar er groeit wel iets onderhuids enerzijds, en anderzijds zal de rekening aan de toekomst gepresenteerd worden.
  De politiek moet gewoon weer het evenwicht vinden waar het publiek stil verdoofd blijft afdragen. Als ze dat nu als niet min of meer weten te handhaven…

 22. Het idee “kies een politicus die u kan bekoren” klinkt me een beetje te idealistisch in de oren. In de vorige regering zaten een aantal politici van verschillende partijen die zeer goede ideeën hadden en/of zelfs probeerden te realiseren.
  Maar het continue geruzie, de o-zo-belangrijke BHV-problematiek en de nood aan partijpositionering heeft een aantal van hen helemaal monddood gemaakt of belangrijke realisaties onmogelijk gemaakt.

  En dan vraag ik mij dus idd. af: wat haalt het uit om op mijn beloftevolle favoriet te stemmen, als de realiteit elke vorm van ambitie of daadkracht van zulke mensen toch binnen de kortste keren de nek omwringt?

  Daar draait het om. Ook al verkies in een geweldig persoon, als de huidige “politieke organisatie” er toch maar gaat over rollen als een pletwals?

 23. Pingback: BHV at about P.i.R.h.o. dot be

 24. Pingback: Bericht aan de bevolking — Nunc est Bibendum!

 25. Ik begrijp al die frustraties die er nu heersen maar al te goed. Als je politici van ALLE partijen op tv hoort liegen over het al dan niet wettelijk zijn van de verkiezingen is dat niet meer als normaal. Ter info, check gerust juridat (zoeken op kieswet) of zoek eens het arres van het grondwettelijk hof op (nr 2003/0073) waarin duidelijk staat dat de wijziginen van 2002 aan de kieswet worden vernietigd (ja meneer dewael). probeer dan eens een dergelijk standpunt over te maken via lezersbrief aan eenders welke gazet : je wordt niet gepubliceerd.
  het si wel degelijk zo dat de macht corrumpeert en dat er bijgevolg geen enkel alternatief meer is dan compleet a-politiek te worden. en daarin geef ik dominiek gelijk. De oplossing voor deze problemen is snel gevonden : ga terug naar de oude kiesarrondissementen, maar niemand wil dit, want zo verliezen onze bv’s talloze stemmen….
  zo zie je maar hoe rot de huidige politieke generatie is

 26. Hallo Alexander de Croo,

  ik ga niet stemmen en ik wil je uitleggen waarom: omdat politiek de grootste zwendel is van de afgelopen eeuwen. Mensen doen geloven dat we politiek nodig hebben om onze maatschappelijke problemen op te lossen of om ons eigen leven te runnen, absurd! Geef mij het belastinggeld terug dat je me jarenlang onder dwang afhandig hebt gemaakt en ik zal zelf voor een riant pensioen zorgen. Ik zal voor de armen en zwakkeren zorgen omdat het mijn morele plicht is, niet omdat de wet mij dwingt. Niet stemmen is je leven in eigen handen nemen, is opkomen voor een eerlijke solidaire samenleving. Dus Alexander, stop de mooie praatjes en get a life zoals iedereen: door er eerlijk en hard voor te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *