Manillen, the Game

Manillen is niet alleen één van de geestigste kaartspellekes van ’t heelal, maar ik denk dat het zo ondertussen ook wel als rasechte Westvlaamse volkssport kan uitgeroepen worden: het lijkt er hoe langer hoe meer op dat er enkel in de westvlaanders gemanild wordt en/of dat dit kaartdinges nog beoefend wordt door uitgeweken West-Vlamingen (“onze missionarissen in de rest van België/de wereld” zoals dat heet).

Eigenlijk is het één van de eenvoudigste kaartspelen die ‘k ken, waarvan de spelregels tot amper 3 zinnen te herleiden zijn :

 • Je moet altijd volgen. Dit betekent dat je altijd dezelfde soort kaart moet smijten als waarmee is uitgekomen. Pas als je niet kan volgen, mag je kopen. Kopen is het smijten van een troef. Een troef overtreft elke kaart van een andere soort.
 • Je mag niet onderkopen. Dit is een troef smijten die lager is dan een troef die al op tafel ligt. Dit mag echter wel als je niet anders kan.
 • Je moet altijd de slag naar je team proberen halen. Dit kan door een kaart te smijten die hoger is dan de kaart die op tafel ligt, of door te kopen.

Twee gepassioneerde manillers hebben er nu niets beters op gevonden dan dit spel in een computerjasje te gieten en het kan heleganst voor niet’n gedownload worden op hun website. Ik blogde hier al ettelijke maanden geleden over, maar de huidige versie is zoveel stabieler en uitgebreider dan de voorgaande, dat ik het hier nog wel eens moést vermelden: je kan in je eentje spelen tegen de computer (zowel tegen één als tegen drie computergestuurde spelers), je kan on-line spelen met een groepje vrienden, je kan plaatsnemen in de lobby tot er nog mensen via Tinternet een spelletje willen manillen en je bij hen aansluiten.

Wreed geestig, fecking verslavend, een redelijke must-play voor elk van u. Want Westvlaamse volksgebruiken zijn er nou eenmaal om de wereld te veroveren…

Manillen, the Game

Indien voldoende interesse zie ‘k ’t wel zitten om hier zo nu en dan af te spreken voor een avondje on-line manillen-met-vieren… Misschien vraag ik de makers wel naar een exclusieve dominiek.be-kaarterskamer.

52 reacties op “Manillen, the Game

 1. Hei Dominiek,

  Hoe kan ik “Manillen on line” op de laptop onder Windows 8.1?
  Silverlight is geinstalleerd als ook Java. Er staan daar bolletjes rond te draaien met daarin het cijfer 100%.
  Als webbrowser gebruik ik Firefox.
  Kan iemand mij op weg helpen?
  vr.grtjs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *